{{ getBasketItemCount() }}

Tankefuld

Artikel oprettet: 26.04.16

 

Tankefuld er en FaB-afdeling fuld af spændende tanker, især de bæredygtige af slagsen. Boligområdet er beliggende i Svenborg, 3 km. fra centrum.

Projektbeskrivelse

Svendborg kommune har en forbilledlig vision om at skabe en grøn og superbæredygtig bydel, med alt hvad det bør indeholde. En bydel, der styrker bevidstheden om forbrug og ressourcer, og endelig en bydel, der værner om arkitektonisk kvalitet, individualitet, rumlighed, lys og plads til udfoldelse. En sådan værdibaseret byudviklingsstrategi stiller store krav til bydelens kommende ejere.

FaB har sikret den ønskede kvalitet i bydelen med 66 moderne lavenergiboliger. Projektet søger med sin høje lavenergiklasse, bæredygtige tilgang og fornuft, at skabe ansvarlige huse og udearealer, der kan tage aktiv del i den fysiske udformning af Svendborgs grønne vision.

De 66 boliger fordeler sig på 30 rækkehuse og 36 etageboliger i både 1, 2 og 3 plan. Boligerne er placeret så solens vandring udnyttes mest muligt, og så brug af passiv solvarme kan være optimal. Det betyder bl.a. markante vinduespartier mod syd og sydvest.

Hvor det praktisk har været muligt, er der blevet arbejdet med miljørigtige materialer med fokus på livscyklus og lang levetid. På samtlige tagflader findes enten græs, taghaver eller solceller. Bebyggelsen er opført i lavenergiklasse 2015, og består desuden af en lang række øvrige bæredygtige tiltag – bl.a. fokus på plantevækst, regnvandsopsamling og sumpbede mellem husene. Projektet hviler på en klar bæredygtig strategi, der kombinerer bløde grønne tiltag med energioptimering, rationel byggeteknik og præfabrikation, og viser, at kombination af disse elementer ikke behøver at være på bekostning af ønsket om karakterskabende arkitektur.

Boligerne opvarmes med ”luft til vand varmepumper”, som er et godt alternativ til eksempelvis oliefyr. Princippet i varmepumperne kan sammenlignes med teknikken i et køleskab, hvor varmen i luften inde i køleskabet ledes ud på bagsiden. I varmepumper til boliger trækkes den varme, som findes i luften udenfor ind i systemet som via en kompressor kan opvarme boligens radiatorer og varmtvandssystem. Alle rum opvarmes yderligere af gulvvarme. Alle lejligheder har altan(er), udover stueetagen som har en lille have.

Ifølge Fyns almennyttige Boligselskab skal husene være med til at vise vejen for energirigtige og konkurrencedygtige almene boligbyggerier i fremtiden.

Selvom projektet i 2013 vandt Svendborg kommunes arkitekturpris, skal det nævnes at den såkaldte kassearkitektur har haft et meget lille byggeteknisk overskud og byder på store byggetekniske udfordringer. Flere kommuner forlanger i deres lokalplanlægning grønne tage på nybyggerier. Fonden vurderer, at et grønt tag på en tagkonstruktion med organiske materialer – uden mulighed for inspektion fra eksempelvis et tagrum – er en risikobehæftet bygningsdel.

Organisering

Målgruppe
De forskellige boligtyper henvender sig til alle aldersklasser, men boligerne tiltaler i særdeleshed beboere, som er miljøbevidste.

Udlejning
Udlejningen er gået problemfrit.

Erfaring

De 66 boliger i Tankefuld er alle røgfrie boliger. Dette vil sige, at der hverken må ryges i boligen, haverne eller på altanerne. FAB har i forhold til dette koncept modtaget overraskende god feedback, eftersom de røgfrie boliger er blevet taget godt imod af alle beboerne.

En stor del af tilflytterne til Tankefuld er kommet fra København og Jylland, da de er tiltrukket af det bæredygtige byggeri. Dette er såvel gode nyheder for FaB som Svendborg Kommune.Facts om projektet

Projektadresse

Sofielund Skovvej 
5700 Svendborg

Hovedområde

Energi & Miljø

Kategorier

Arkitektur & Bevaring, Bygning & Bolig, Energi & Miljø,

Boligorganisation

Kontakt

Bent Bøllingtoft
bb@fabbo.dk

Boligtype

Blandet

Bebyggelsestype

Blandet

Antal lejelmål

66

Byggepartnere

Anlægssum (inkl. moms)

93,5 mio.

BR

BR15

Energiklasse

2015

Relaterede projekter

Særlige hensyn i Jagtenborg,