Med en blanding af gamle byggetraditioner og moderne konstruktion sigter de prisvindende træhuse på Lisbjerg Bakke mod en bæredygtig fremtid.
Projektbeskrivelse
I påsken 2018 kunne de første beboere flytte ind i de helt unikke boliger på Lisbjerg Bakke. Mens afdelingen i sin sammensætning – 35 lejligheder og 5 ungdomsboliger fordelt på fire boligtyper i seks blokke nord for Aarhus – ikke er så opsigtsvækkende i sig selv, har Lisbjerg Bakke noget helt specielt. Det er nemlig det første bæredygtige etagebyggeri bygget i træ i Danmark.
Træhusene strækker sig over fire etager af massivtræ med ubehandlede træfacader af gran. Valget af ubehandlet træ vil med tiden sætte et særligt præg på materialet. Inspirationen til projektet har arkitekterne fra arkitektfirmaet Vandkunsten hentet fra byggetraditioner i Østrig og Schweiz, hvor patina på træbyggerier er normalt og giver bygningerne en særlig karakter. Der er desuden sat vandnæser op mellem hver etage, som forhindrer regnvand i at løbe ned af facaderne, samtidig med at de gør det muligt at udskifte ydersidens planker med tiden.
Indenfor er stilen også gennemført i form af enten ludbehandlede, uhøvlede bræddevægge eller CLT-elementer, der gør det muligt for beboerne at rykke rundt og udskifte elementer alt efter behov og personlig stil. Valget af træ er ikke blot æstetisk: det er et levende materiale, der regulerer luftfugtighed og fungerer støjdæmpende. Facaden er desuden beskyttet af gesimser og tavleudhæng, der sørger for, at træet ikke udsættes for vedvarende fugt.
Valget af de bæredygtige materialer giver også reducerede udgifter, når det gælder vedligeholdelse af afdelingen; dette resulterer hen ad vejen i flere ressourcer, der kan bruges til gavn for beboerne. Det store fokus på bæredygtighed har resulteret i en DGNB-certificering på guld-niveau af projektet, og selve træet, der er anvendt, er FCS-certificeret.
Selv om byggeriet primært består af træ, er der anvendt beton, hvor det har været vurderet nødvendigt. Dette gør sig bl.a. gældende i trapper og på oversiden af trædækket for at sikre stabiliseringen af bygningen, brandsikring og for at opfylde de høje lydkrav.
Træhusene på Lisbjerg Bakke er en del af Aarhus Kommunes udviklingsprojekt Den nye by i Lisbjerg, som rækker 60 år ud i fremtiden. Boligområdet, der allerede ligger i naturskønne omgivelser, ville kunne komme til at prale af letbane, supercykelstier og motorvej direkte til Aarhus – for slet ikke at snakke om boliger til 25.000 mennesker.
Organisering
Bygherre: AL2bolig
Arkitekt: Tegnestuen Vandkunsten
Ingeniør: MOE A/S
Totalentreprenør: Bravida, Poul Pedersen A/S, Hustømrerne A/S
Erfaring
Det er ikke kun AL2bolig og Vandkunsten, der vidste, at det store træbyggeri kunne noget: sammen modtog de og de udførende aktører bag Lisbjerg Bakke prisen for Årets Byggeri 2018, hvor de var oppe imod over 50 andre nominerede projekter.
Fra dommerkomiteen, som tæller både arkitekter og direktører i branchen lød det: ”Lisbjerg Bakke er et alment byggeri, der skal fremhæves som et vigtigt eksempel til efterfølgelse. Det moderne træhusbyggeri er i sin tidlige fase i Danmark, men rummer mange potentialer for bæredygtige og eftertragtede miljøer. Lisbjerg Bakke leder her vejen med udviklingen af et skalerbart byggesystem i et omkostningseffektivt boligbyggeri - som kan inspirere andre til at bygge nyt og spændende med træ”.