{{ getBasketItemCount() }}

Prisvindende passivhuse i moderne arkitektur

Artikel oprettet: 27.01.15

 

I Lystrup har Ringgården opført nye familieboliger, som er i overensstemmelse med passivhusstandarden. En del af varmebehovet dækkes dermed via passive egenskaber som solvarme og installationer

Projektbeskrivelse

Nybyggeriet består af 32 almene familieboliger, udført som rækkehuse i to plan. Boligerne er på forkant med udviklingen ved at være lavenergiklasse 2020. Lærkehaven afd. 35 har en hovedkonstruktion i træ, men fremstår udvendigt i hvidt facadepuds. Træet egner sig ikke blot til lavenergibyggeri, men giver også et særdeles godt indeklima. Husene har en meget kraftig isolering og er udstyret med et ventilationssystem med varmegenvinding, som sikrer et sundere indeklima. Yderligere er husene udstyret med en luft til luft varmepumpe, som udnytter varmeenergien i udeluften - også i den kolde årstid. Varmepumpen og ventilationssystemet filtrerer luften, der tages ind, og hvor forureningspartikler sies fra. I et passivhus er det således ikke nødvendigt at åbne et vindue, for at få frisk luft ind, da den friske luft allerede befinder sig i huset. Dette har vist sig særlig godt for astmatikere.
Derudover er afd. 35 resultat af en international arkitektkonkurrence, hvor målet var at kombinere oplevelsesrig arkitektur med den nyeste viden indenfor bæredygtigt byggeri. Afd. 35 vandt i 2012 NBO-prisen for Nordens bedste boligbyggeri. Afdelingen er en del af den samlede Lærkehavebebyggelse med i alt 122 klimavenlige boliger fordelt på tre afdelinger.

Organisering

Entrepriseform
Byggeriet er udført som totalentreprise og man gjorde ingen form for incitamenter overfor entreprenøren for at få byggeriet hurtigere færdigt.

Aflevering og udlejning
Byggeriet blev afleveret til tiden og det var alt i alt et godt forløb og samarbejde med entreprenøren.

Erfaring

Erfaringerne fra afdelingen har været meget gode. En beboertilfredshedsundersøgelse har vist stor tilfredshed med indretningen af boligerne og endnu større tilfredshed med indeklimaet. Det er i dag 4,5 år siden beboeren flyttede ind i afdelingen og en analyse af de konstaterede energital (el) viser, at energiforbruget til opvarmning og varmt vand i perioden i gennemsnit pr. bolig svarer til 480 KwH. pr. år eller ca. 100 kr. om måneden, hvilket er bemærkelsesværdigt lavt.

Samlet set er tilfredsheden med Lærkehaven afd. 35 meget stor og udlejningen af boligerne har gået over alle forventninger. Byggeriet opfylder fuldt ud Ringgårdens forventninger til kvalitet, arkitektur og tidsplan.Facts om projektet

Projektadresse

Lærkehaven 
8520 Lystrup

Hovedområde

Energi & Miljø

Kategorier

Energi & Miljø, Indeklima,

Boligorganisation

Kontakt

Palle Jørgensen
88 30 30 50
bogodt@bf-ringgården.dk

Boligtype

Familiebolig,

Bebyggelsestype

Tæt/lav

Antal lejelmål

32

Gennemsnitlig lejlighedsstørrelse

32 lejligheder á 105 m2

Byggepartnere

Anlægssum (inkl. moms)

62 mio.

Byggeperiode

1 maj 2009 - 01 juli 2010

1 års tilsynsrapport

Download

BR

BR08

Energiklasse

Passivhusstandard

BBR

3355 m2

ERFA