{{ getBasketItemCount() }}

Prisvindende nybyggeri skaber fællesskab

Artikel oprettet: 10.01.20

 

I de spritnye ungdomsboliger Delehusene på Frederiksberg får studerende og flygtninge fællesskabet til at blomstre.

Projektbeskrivelse

På Frederiksberg er der ikke blot blevet bygget, men også tænkt nyt. 78 studerende og flygtninge er netop flyttet ind, side om side, i de nye Venligbolig Plus-ungdomsboliger på Roskildevej. De enkelte boliger er indrettede som delebolig for to personer – enten to danske studerende eller to flygtninge, der sammen bliver koblet ind i en mentor- og buddyordning med to andre beboere i boligerne. Her er formålet ikke kun at fordre et godt naboskab, men også at understøtte venskab, uddannelse og integration.

VenligBolig Plus-konceptet bygger på, at Venligboligen indrettes som en delebolig for to personer – enten studerende eller flygtninge – som derefter kobles sammen i en form for mentor- eller buddy-ordning.

De nye ungdomsboliger er blevet til som konkret svar på flere samfundsproblemer: på den ene side den flygtningekrise, der ramte Danmark i 2015, og på den anden side den boligkrise, særligt danske unge i Københavnsområdet står over for. Boligerne er designet som såkaldt Micro-living, hvilket vil sige, at de private kvadratmeter er holdt nede og optimeret – bl.a. med hems og integrerede skabsløsninger – mens fællesarealerne er gjort større. Lejlighederne deles af to personer, der hver har eget værelse, men er fælles om køkken-alrum, badeværelse og altan.

Boligerne består af bæredygtige træmoduler, som er produceret under miljømæssigt forsvarlige forhold og kan flyttes rundt med en kranbil. Ydersiderne er beklædt med økonomisk fordelagtigt metal (DS Nordic klikfals) og træ (thermowood). Samlet er det med til at give en husleje på rundt regnet 2500 kroner per beboer – nærmest et decideret røverkøb for en studerende i hovedstaden.

Den centrale fællestrappe giver adgang til 4 boliger per etage. Sammen danner disse rum samt plads til ophold og uforpligtende møder mellem naboer. For enden af trappen finder man den store tagterrasse, der har udsigt over Frederiksbergs bygninger til den ene side og trækronerne over Solbjerg Parkkirkegård på den anden.

I stueetagen finder man store rællesrum ved hver indgang til boligkuberne. Disse er karakteriseret af store vinduespartier ud mod bebyggelsens gårdrum, der giver lys og luft og til større forsamlinger og aktiviteterne mellem beboerne – f.eks. fælles madlavning i det store fælleskøkken.

Organisering

Bygherre på projektet har været Frederiksberg Forenede Boligselskaber v/KAB i tæt samarbejde med Frederiksberg kommune. Arkitekter bag er ONV arkitekter og Vega Landskab, BM Byggeindustri har ageret entreprenør og Øllgaard Rådgivende Ingeniører har været ingeniør.

VenligBolig-plus konceptet er udtænkt af We Do Democracy og ONV Arkitekter.

Erfaring

Forståeligt nok har der været rift om boligerne. Den 18. september 2019 var der rejsegilde for Delehusene, og 1. december 2019 flyttede de første beboere ind. Og på trods af, at de knapt har boet der lidt over en måned, blomstrer fællesskab allerede.

Tidligere, i 2017, vandt VenligBolig Danish Design Awards i kategorien Visionary concepts, og det er ikke den eneste hæder, der har været at hente; Delehusene blev nemlig kåret som Årets Byggeri 2019.



Facts om projektet

Projektadresse

Roskildevej 54
2000 Frederiksberg

Hovedområde

Bygning & Bolig

Kategorier

Bygning & Bolig,

Boligorganisation

Boligtype

Ungdomsbolig,

Bebyggelsestype

Etagebyggeri

Antal lejelmål

41

Gennemsnitlig lejlighedsstørrelse

41 lejligheder á 50 m2

Byggepartnere