{{ getBasketItemCount() }}

Nyt liv i det gamle rådhus i Smørum

Artikel oprettet: 01.04.20

 

I Smørum er det gamle rådhus blevet til moderne og visionære boliger.

Projektbeskrivelse

I Smørum er der vokset helt nye boligmuligheder ud af det gamle rådhus. Her har Boligselskabet Rosenvænget med afsæt i den eksisterende bygning opført 86 helt nye og moderne familieboliger ikke blot i, men også ved siden af og hen over det gamle rådhus.

I selve rådhusbygningen er der blevet indrettet 24 boliger med egne haver og gårdrum, men kælderetagen er blevet til kælder- og funktionærrum. Rundt om er der etableret 68 yderligere boliger med tagterrasser, altaner eller have.

De i alt 86 boliger er designet med fokus på energieffektivitet og godt indeklima, og det må man sige, at de opretholder: de er så energieffektive, at de lever op til langt højere krav, end hvad det danske bygningsreglement forlanger. Projektet tager udgangspunkt i Passivhus-design, hvilket har gjort, at boligerne har reduceret det årlige varmebehov med hele 83% samt nedbragt CO2-udledningen med op til 57%.

Selve modulbyggeriet er etableret ud fra en rationel, præfabrikeret byggeproces. Denne har sørget for, at der både har været stor fleksibilitet i processen samt en optimeret tilgang til transport og proces, der samlet har sikret projektets totaløkonomi. Modulerne kan sættes sammen både vertikalt og horisontalt, hvilket skaber variation i boligtyperne. Derfor finder man i Rådhuslunden alt fra ét-værelses lejligheder på 38 km2 til store familieboliger på over 110 km2.

Mens byggeriet er kendetegnet ved et lavt energiforbrug, er der i projektet blevet satset på en høj boligkvalitet. Indenfor har man etableret sammenfoldelige skillevægge samt et fleksibelt rummøbel, som beboerne selv kan bestemme, hvordan skal bruges. Dette giver en langt højere grad af individualitet tilpasset den enkelte beboers behov. Desuden har man fokuseret på tilgængelighed i boligerne i stueplanen, som derfor også kan fungere for ældre og gangbesværede.

Modulbyggeriet er sammensat af klodser, eller moduler, i samme størrelse, men forskudt og udført i forskellige materialer. Dette inkluderer FSC-certificeret træ og aluminiumssandwichplader Reynobond med Ecoclean.

Facadeelementerne er opbygget af en træskelet, og der er skabt et fleksibelt monteringssystem for de individuelle elementer i facaden; her er vindueslysningerne udført med en præfabrikeret ramme, der ikke kræver maling. På den måde kan man så at sige klikke materialerne på modulerne og siden udskifte dem efter behov.

På trods af de præfabrikerede modulers lighed, skaber facadeelementerne variation i byggeriets udtryk. Mellem de moderne moduler finder man stadig den bærende struktur, der er kendetegnet ved klassiske røde mursten, og sammen skaber disse rammen om et moderne alment boligliv, der med afsæt i det gamle går fremtiden i møde.

Organisering

Bygherren for projektet er Boligselskabet Rosenvænget, mens Domea.dk har været byggeforretningsfører.

Elindco Byggefirma A/S og BM Byggeindustri har været storenetreprenører på projektet, og Bjerg Arkitektur og Orbicon har været totalrådgivere.

Erfaring

Med sin lave CO2-udledning og høje boligkvalitet er Rådhuslunden et inspirerende projekt, når det gælder fremtidens almene boliger, hvor man uden tvivl må have stærkt fokus på veldesignede boliger, der er sunde for både beboere og miljø. Ved at tage udgangspunkt i Passivhus-principperne har man skabt en boligform, hvor design og kvalitet ikke behøves at gå på kompromis med miljøvenlighed og sundt indeklima. Facts om projektet

Projektadresse

Rådhuslunden 
2765 Smørum

Hovedområde

Bygning & Bolig

Kategorier

Arkitektur & Bevaring, Bygning & Bolig, Energi & Miljø, Indeklima,

Boligorganisation

Boligtype

Familiebolig, Ældrebolig,

Bebyggelsestype

Etagebyggeri

Byggepartnere

Anlægssum (inkl. moms)

110 mio. kr.

Byggeperiode

1 maj 2016 - 01 december 2017