{{ getBasketItemCount() }}

Helhedsplan gør lykke i Løget

Artikel oprettet: 18.04.17

 

Løget i Vejle gennemgik i perioden 2012-2016 en omfattende renovering, som led i gennemførelsen af en større helhedsplan for bydelen. Projektet var et af de største af sin slags i Danmark.

Projektbeskrivelse

Løget By har haft problemer med en negativ udviklingsspiral, der er kommet til udtryk ved tomme boliger og et mangelfuldt beboerengagement.

I 2012 tog AAB i Vejle derfor initiativ til en ambitiøs handleplan, med henblik på at udvikle området til et velfungerende og trygt boligmiljø. Denne plan skulle eksekveres igennem renoveringer på henholdsvis boliger og udearealer, med fokus på en god beboerinddragelse i processen.

Ønsket for renoveringen af Løget var, at bydelen fremover skulle opleves som en sund og bæredygtig bydel, der er attraktiv at bo i for en bred vifte af beboere.

950 boliger og tilhørende udeområder i boligkvarteret er nu blevet renoveret og forbedret gennem de sidste par år, med henblik på at opfylde disse ønsker. Boligerne er moderniseret med bl.a. nye køkkener, badeværelser og vinduer. Yderligere er 54 boliger ombygget for tilgængelighed, så de nu er egnede for ældre, gangbesværede og handicappede.

Renoveringsprojektet blev desuden baseret på en klar bæredygtig strategi, med henblik på en reduktion i energiforbruget.

Landsbyggefonden støttede renoveringen, hvilket gjorde det muligt at holde huslejestigninger i ave for beboerne, som dog var igennem cirka tre måneders genhusning i pavilloner, inden de kunne vende tilbage til deres nyrenoverede boliger.

Organisering

Boligselskabet AAB Vejle har været bygherre for projektet. De har samarbejdet med COWI som totalrådgiver, der har realiseret den fysiske handlingsplan sammen med Pluskontoret Arkitekter og byMUNCH by- og landskabsdesign.

Derudover har Dansk bolig byg A/S og NCC Construction Danmark A/S været hovedentreprenører på projektet.

Beboerinddragelse

Beboerne har været inddraget i beslutninger omkring udearealerne, bl.a. hvor områdets nye kvarterhus skulle placeres. Beboerne var allerede før renoveringen positivt indstillet overfor deres boligområde, og syntes selv, at de havde ”svært ved at leve op til det negative omdømme”. Der har derfor været en naturlig interesse i at forbedre og løfte bydelen på et boligsocialt plan, og engagementet i frivillige aktiviteter har været stigende siden projektets begyndelse.

Erfaring

Boligkvarteret har gennemgået en omfattende modernisering af de forskellige boligtyper. Der er introduceret nye boligtyper som tagboliger og parterreboliger i to etager med direkte adgang til have. De forskellige boligtyper er med til at tiltrække mange forskellige beboere.

Projektet har haft en række positive effekter på bymiljøet, der tidligere kæmpede med et lavt aktivitetsniveau. Derfor var en del af handlingsplanen, at der skulle skabes et nyt centrum i Løgets bymidte, hvor udearealerne i samspil med et nyt kvarterhus kunne puste liv mellem boligblokkene. Her er nu skabt aktivitetszoner og legepladser, der trækker beboere til og får området til at summe af energi.Facts om projektet

Projektadresse

Løget Center 
7100 Vejle

Hovedområde

Bygning & Bolig

Kategorier

Bygning & Bolig, Energi & Miljø, Tryghed, Udearealer,

Boligorganisation

Kontakt

Søren Roland
COWI
srp@cowi.dk

Boligtype

Blandet

Bebyggelsestype

Blandet

Oprindeligt opført

1974

Antal lejelmål

950

Byggepartnere

Anlægssum (inkl. moms)

527 mio. kr.

Byggeperiode

1 januar 2012 - 01 april 2016

Forskellen på brutto og netto areal

501 - 5.000 m2

Del af større renovering

Ja

Relaterede projekter

Nedrivning af boligblokke medvirker til øget tryghed i boligafdeling i Frederikshavn,