Ådalen-Engen i Struer, tidligere Grønnedal, har været igennem en omfattende renovering, som en del af gennemførelsen af en boligsocial helhedsplan, der har gjort området mere attraktivt.
Projektbeskrivelse
Boligerne i Ådalen/Engen er oprindeligt opført i 1960’erne i røde tegl. Ved en facaderenovering i starten af 1990’erne blev de beklædt med søstensplader, med detaljer i blåt og grønt. En del byggeskader har ført til en ny renovering, denne gang både indvendigt og udvendigt.
I renoveringen har der været lagt vægt på at lave klassiske huse med moderne udtryk. Samtidig er der arbejdet med at fremtidssikre boligerne ved at åbne planen op, hvor det er muligt, og ved at trække mest muligt lys ind i stue/alrum. De nye boliger har store altaner, og samtidig er antallet af lejemål reduceret fra 270 til 230. Der har været meget arbejde i at efterisolere og til sidst få tilført solpaneler på boligblokkenes tage, for at tilføre energibesparende tiltag.
Projektet er bl.a. et eksempel på god renovering fordi, der har været et godt og udviklende samarbejde mellem de involverede parter. Der er skabt et imødekommende, rummeligt og attraktivt boligområde.
Projektet er desuden et eksempel på god renovering fordi, det sammenkæder det bygningsmæssige og det boligsociale på flere niveauer. Det bygningsmæssige skaber grundlag for en bredere beboersammensætning i kraft af forskellige lejlighedsstørrelser og typer – med og uden tilgængelighed.
Organisering
Boligorganisationen AAB Struer (Afd.17) har stået for renovationen, i tæt samarbejde med Søren Andersen arkitekter som bygherrerådgiver, og Sweco Danmark som totalrådgiver.
Beboerinddragelse
Undervejs i processen har man inddraget beboerne på forskellig vis. Bl.a. har der været lommepengeprojekter for afdelingens unge i forbindelse med projektet. Beboerne har i høj grad taget ejerskab til projektet, der er et eksempel på at det er vigtigt med kvalitetsboliger til alle, også i en landsdel, hvor arbejdsløshed præger manges hverdag. Derfor er det glædeligt at renoveringen ikke kun har ændret på de fysiske omgivelser, men også på de sociale relationer.
Erfaring
De nye teglfacader og materialevalget generelt, er i den grad med til at give hele området et løft. Sammen med ankomstarealerne, der er udformet til at knytte området sammen, tilfører det ny energi til boligområdet. Nye beboertyper flytter ind, en positiv spiral er i gang og allerede nu er området ved at skifte image. Projektet har affødt andre initiativer, der er med til at ændre områdets image. Bl.a. har man valgt en gadenavns- og områdenavnsændring, ligesom man har gennemgået et udviklingsprojekt, med henblik på at optimere de fælles grønne områder.