Som seneste led i planen for at bringe Motalakvarteret i Korsør på omgangshøjde med dagens standarder for bebyggelser, er der foretaget en omfattende revitalisering af boligforeningens afdeling 15.
Projektbeskrivelse
Fasanstien i Korsør er en del af Motalavej-kvarteret, der gennem tiden har været plaget af et dårligt omdømme. En omfattende helhedsplan for området er derfor iværksat, og som et led i den samlede plan, er området nu blevet reduceret med 106 boliger, mens der er opført 24 nye boliger for psykisk og fysisk udviklingshæmmede i tæt samarbejde med Slagelse Kommune.
Yderligere 13 boligblokke i området er blevet grundigt renoveret, med henblik på at udvikle bebyggelsen, samt at opgradere de omkringliggende udearealer. Blokkene har fået nye, energirigtige vinduer, altaner samt forbedret tilgængelighed via elevatorer. De 24 nyopførte boliger, er desuden blevet forsynet med solceller, der bidrager til lejemålenes nye bæredygtige profil.
De nye boliger i Fasanstien, består af 24 boliger med henholdsvis otte lejligheder på hver etage af de to blokke. Byggeriet har haft det særlige hensyn at skulle huse psykisk og fysisk udviklingshæmmede borgere. Dette har man taget hånd om ved en række tiltag, der rent praktisk kommer til udtryk i bebyggelsen ved funktionelle rum og gennemtænkte detaljer, som eksempelvis ergonomiske dørhåndtag og hæve/sænke vask og toilet.
Nedrivningen af de tre gamle familieboligblokke, har givet plads til at implementere en grøn kile i området, der skaber grundlag for et muligt fællesskab mellem boligerne. Man har prioriteret at anlægge både legeplads og idrætsbaner, så der er noget at mødes om for alle aldre.
Organisering
Bolig Korsør er bygherre for projektet, i tæt samarbejde med Daurehøj Erhvervsbyg, der har været totalentreprenører på både byggeriet af boligerne for psykisk og fysisk udviklingshæmmede, samt renoveringen af de resterende 13 boligblokke.
De har desuden arbejdet sammen med ingeniør Oluf Jørgensen A/S, Scwarz Arkitekter A/S. Pluskontoret A/S, Arkitekter M.A.A. og Archinet.
Beboerinddragelse
Beboerne har været med igennem hele processen, hvilket har ført til at de renoverede boliger i dag er bygget med beboernes behov in mente. De 13 boligblokke, der er blevet renoveret, har været beboelige under hele processen.
Erfaring
De nybyggede lejligheder fremstår tidssvarende og funktionelle, med god plads til samvær beboerne imellem, samt muligheder for at lave inkluderende fællesaktiviteter med personalet, som eksempelvis madlavning.
De renoverede boligblokke har, udover de synlige forbedringer i form af bl.a. altaner, ligeledes fået et udgangspunkt for at skabe et større fællesskab i boligområdet, i form af de opgraderede udearealer, som har til hensigt at forbedre livskvaliteten hos både børn og voksne i Fasanstiens afd. 15.