{{ getBasketItemCount() }}

Drømmene på Gadekærvej

Artikel oprettet: 06.08.18

 

Renoveringen af Gadekærvej er et eksempel på et projekt, hvor et visuelt løft af en boligblok skaber værdi for både beboere og det omkringliggende område.

Projektbeskrivelse

Gadekærvej i Valby er blevet fremtidssikret. Målet var at skabe gode boliger for alle, med forbedret tilgængelighed, så bebyggelsen fremadrettet kan rumme en bredere pallette af beboere med forskellige behov.

Udover behovet for større tilgængelighed, trængte boligblokkens udvendige facader til et æstetisk løft, der kunne sikre et varieret udtryk og fjerne Gadekærvejs uheldige tilnavn som ”Valbys grimmeste bygning”.

- Gennem årene har jeg altid fået at vide: ”Nå, det er jer, der bor i Valbys grimmeste ejendom.” Nu er bygningen renoveret til ukendelighed, og kunstværket er prikken over i’et. Nu kan vi være stolte over at bo her, fortæller organisationsformanden for Boligselskabet Domea København, Villy Brejning, der selv bor på Gadekærvej.

Bebyggelsen på Gadekærvej består af én sammenhængende blok, der er opdelt i to afsnit. Afsnit 1 er fra 1979, mens afsnit 2 er opført i 1981. Med støtte fra Landsbyggefonden, gik man i gang med at opgradere de to boligafsnit på forskellige områder, så de i dag fremstår moderne og lever op til nutidige krav om tilgængelighed.

I afsnit 2 har man renoveret alle badeværelser, skabt niveaufri adgang til altanen og udskiftet alle elevatorer i bygningen. Samtidig har man valgt at inddrage afsnittets indeliggende altan, så boligens indvendige areal er udvidet med 4 m2. Det betyder helt konkret, at beboerne har fået større og lysere køkken-alrum, der byder på langt bedre indretningsmuligheder end tidligere. Beboerne kan desuden glæde sig over at have fået nye udvendige altaner.

Afsnit 1 har beholdt de eksisterende indeliggende altaner for at bevare et varieret udtryk i bygningens facade. Denne blok har fået moderniseret badeværelser, samt fem nye familievenlige tilgængelighedsboliger, der er blevet etableret i stueetagen. Lejemålene har derudover fået niveaufri adgang til nye terrasser på gårdsiden.

Renoveringen har, udover et fokus på øget tilgængelighed, afspejlet et ønske om en bedre varmeøkonomi for beboerne. Man har derfor indsat nye vinduer, samt renoveret bygningens klimaskærm.

Midt i renoveringen blev boligafdelingen spurgt, om den ville være med i et kunstprojekt. Det sagde den ja til. Ideen kom fra Statens Kunstfond og områdefornyelsen i Valby, og projektet bestod i at skabe en kunstgavl. Digteren Morten Søndergaard skulle stå for udsmykningen. Igen blev beboerne inddraget igennem workshops, og kunstprojektet foregik desuden i tæt samarbejde med entreprenøren og arkitekter, ingeniører og lysdesignere fra Rambøll, så det hang godt sammen med den øvrige renovering og det endelige udtryk.

Kunstværket blev til med støtte fra bl.a. Domea.dk's kunstfond og Købehavns Kommune.

I 2015 modtog Drømmegavlen, som den kaldes, "Forskønnelsens Diplom" af Foreningen Hovedstadens Forskønnelse, og i 2016 vandt Rambøll den prestigefyldte, internationale lyspris Special Citation i USA, som er lysdesignernes svar på en Oscar, for Drømmegavlen

Organisering

Domea København står bag renoveringen med Domea.dk som byggeforretningsfører. Projektet har taget form i tæt dialog mellem Rambøll som totalrådgiver, beboerne og entreprenøren Enemærke & Petersen.
Kunstgavlen er et samarbejde mellem områdefornyelsen Gl. Valby, Domea.dk, Rambøll, Statens Kunstfond og Litteraturudvalget samt digteren Morten Søndergaard.

Beboerinddragelse

Boligerne har været beboelige under hele renoveringsprocessen og beboerne er blevet aktivt involveret i form af Drømmegavlen. Digteren Morten Søndergaard forklarer at hans hensigt med værket var, at give beboerne ejerskab og forhåbentligt bidrage til at gøre dem stolte af det sted, de bor.

De nedfældede drømmer er mangeartede og spænder bredt, med alt fra vilde ønsker som ”Jeg drømmer om at bo på Mars” til nære hverdagsdrømme i børnehøjde, som ”Jeg drømmer om at blive stor”.
Fælles for alle er, at drømmene er tænkt og nu nedfældet på Gadekærvej, så de inddragede beboere hver især har efterladt deres individuelle aftryk på bygningen og på deres kvarter.

Parterne bag projektet har desuden været i tæt dialog med beboerne omkring ønsker og bekymringer for renoveringsprocessen, hvor der bl.a. er blevet diskuteret fordele og ulemper ved inddragelse af de indeliggende altaner. 

Erfaring

Resultatet af projektet er forbedret bo-kvalitet, samtidig med at den tidligere grå boligblok har fået et nyt og mere varieret udtryk. Det æstetiske løft har gjort at beboerne i det, der tidligere blev benævnt som Valbys grimmeste bygning, nu kan være stolte af deres hjem. Faktisk har den nye drømmegavl givet bebyggelsen så stor attraktions værdi, at der jævnligt kører turistbusser forbi for at beundre værket.

Arkitektonisk er Gadekærvej fremtidssikret med en ny anvendelse af facaderne. For at få en høj kvalitet i det færdige projekt har både arkitekter, ingeniører og entreprenøren arbejdet tæt sammen for at skabe den bedst mulige langtidsholdbare løsning.

Drømmegavlen og renoveringen som helhed illustrerer, hvad der sker, når rådgivere og brugere arbejder sammen om et fælles mål.



Facts om projektet

Projektadresse

Gadekærvej 
2500 København

Hovedområde

Bygning & Bolig

Kategorier

Arkitektur & Bevaring, Bygning & Bolig,

Boligorganisation

Kontakt

Charlotte Nørbak, byggechef
cno@domea.dk

Boligtype

Blandet

Bebyggelsestype

Etagebyggeri

Oprindeligt opført

1979

Antal lejelmål

201

Gennemsnitlig lejlighedsstørrelse

201 lejligheder á 87 m2

Byggepartnere

Anlægssum (inkl. moms)

126 mio. kr.

Byggeperiode

1 august 2013 - 01 juni 2016

Forskellen på brutto og netto areal

Brutto areal: 17.574 m2

Mere information