{{ getBasketItemCount() }}

VULKANEN PÅ AARHUS HAVN

Artikel oprettet: 22.03.16

 

Ringgårdens ungdomsbyggeri, Vulkanen, er en grå beton bygning på Aarhus Havn, med farveeksplosioner, der afslører at her bor unge mennesker.

Projektbeskrivelse

Udadtil er byggeriet et gråt betonbyggeri, mens byggeriet indvendigt består af varme farver. Farverne skifter fra gul i stueetagen, over flere orange toner til rød på øverste etage. De ydre grå farver står således i kontrast til de indre varme farver og giver associationer til en vulkan.
Bygningen er udarbejdet som en kubistisk form i prægede betonelementer med store udskæringer, hvor de stærke farver, bryder ud igennem facaden. De markante afskæringer er lavet med fokus på at placere boligerne, hvor udsigten og dagslyset er bedst. Udskæringerne indbyder til fællesskab og skaber en god sammenhæng mellem bygningens ydre og indre.

Byggeriet er et 0-energihus, hvilket vil sige, at det lever op til den forventede 2025 energiramme. 0-energi opnås ved hjælp af solceller, der dækker forbruget på fællesarealerne. Taget på Vulkanen er foldet, så tagfladerne vinkles og energien udnyttes bedst muligt. Samtidig afskærmer taget tagterrassen, så beboerne kan nyde udsigten til Lystbådehavnen og skoven uden at føle sig udstillet af de omkringliggende højere bygninger. Integrering af de bæredygtige løsninger gør, at byggeriet ikke blot er energineutralt, men også genererer et samlet energioverskud på 0,2 kWh/kvm/år. Det lave energiforbrug sikres blandt andet via isolering og genvinding af varme fra brugsvand.

Byggeriet består af seks etager med 50 toværelseslejligheder på 50 kvm. inkl. andel af fællesarealerne. Huset er desuden udstyret med fælleslokaler og terrasser.

I oktober 2013 blev Vulkanen kåret som vinder af Aarhus Kommunes Arkitekturpris. Vulkanen blev præmieret for at tænke spændende løsninger hele vejen rundt, lige fra facadeudformning, farvesætning til bæredygtighed. Yderligere vandt byggeriet den australske pris ”2015 international architecture awards” i kategorien beboelsesarkitektur. Vulkanen er blevet til i samarbejde mellem det århusianske arkitektfirma Cubo og australske Terroir.

Organisering

Udbudsform:
Projektet blev indbudt efter prækvalifikation.

Entreprise:
Ringgården har valgt at benytte en totalentreprise

Incitamenter:
Der er ikke taget brug af nogen form for incitamenter.

Samarbejdet med kommunen:
Samarbejdet med kommunen er gået godt.

Afleveringen:
Afleveringen af projektet var en stor succes, og levede op til boligforeningens forventninger.

Udlejningen:
Udlejningen er gået problemfrit og boligerne blev lejet ud med det samme.

Erfaring

Ifølge Ringgården er Vulkanen et af de bedste nye projekter i boligorganisationen. Dette begrundes blandt andet med en problemfri proces ved udformningen af projektet, hvor boligforeningen var meget tilfreds både med entreprenøren, arkitekten, byggesagen og det faktum at projektet blev afleveret til tiden. Samtidig har der været stor tilfredshed med huset efter det er blevet sat i drift og hvor Ringgården har modtaget to arkitekturpriser og mange gode anmeldelser fra tilfredse beboere.Facts om projektet

Projektadresse

Grete Løchtes Gade 
8000 Aarhus

Hovedområde

Arkitektur & Bevaring

Kategorier

Arkitektur & Bevaring, Bygning, Bygning & Bolig, Energi & Miljø,

Boligorganisation

Kontakt

Palle Jørgensen
pj@bf-ringgaarden.dk

Boligtype

Ungdomsbolig,

Bebyggelsestype

Etagebyggeri

Antal lejelmål

50

Gennemsnitlig lejlighedsstørrelse

50 lejligheder á 50 m2

Byggepartnere

Anlægssum (inkl. moms)

55.779.000

Byggeperiode

1 juli 2011 - 01 marts 2013

BR

BR25

Energiklasse

2025

BBR

2500 m2